CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, February 18, 2011

~relationships~

Assalamualaikum..


Normal nak cakap pasal hubungan..relationship..xkira lah couple ke, tunang ke, kawen ke..sume 2 pun relationships..ade yg baru nk bina, ade yg tengah berkembang, xkurang la gak yg da hancur..oopss!!sbrla ye..mungkin dia bukan untuk anda..walaupun ayat 2 terlalu cliche untuk didengar, tapi 2la hakikatnye..hakikat yg biasanya perempuan paling susah nak terima.lelaki cam senang je..sampai ade yg wonder n tanya, lelaki ni memang kejam ke?aduhai sayangku..bukan kejam..tapi itu memang sifat lelaki..diorg ni spesis yg xsanggup sakit sebab cinta..ego diorg ni mengatasi segalanya.bukan sebab dia tak sayang..dia juga kecewa..tapi cara dia lain dengan cara kita untuk ubat kekecewaan tu..memang hati perempuan lembut..senang menangis, senang dipujuk..ada sesetengah je yang boleh lindung kekecewaan tu..tapi sekadar lindung jelah. bila duk sorang2, menangis juga..dah namanya pn perempuan..tak payah la nak bangga dengan 'kekerasan' awak 2..

Banyak kajian dah dibuat tentang perhubungan ni..cuma rajin atau tak je kite ni nak baca..yelah..bagi budak2 yang bawah umur yang sibuk nak bercinta ni, selalunya seronok sebab tengok member2 da ade couple masing2..pas2 xtau cane nk jaga hubungan 2..kereta, kalau tak tekan minyak n biar bergerak sendiri, lama2 berhenti juga kan..samalah cam relationship ni..adelah 2 3 orang yang mintak tips camne nk kekalkan hubungan, patot ke x mulakan hubungan..masyaALLAH..aq bukan orang yang layak nak cakap pasal benda2 2 sume..aq bukan wat kajian pasal bnde2 2 pun..tapi aq cume ley kongsi pengalaman n hasil pembacaan aq je..korg nk tau ke?hurm..jomlah aq kongsikan ckit..FAQ dr org2 terdekat..

1) Patut ke x nak mulakan relationship sekarang?
Hurm..yang ni susah nk jawab..pokok pangkalnye hati..tapi generalnye, kalau yang bertanya itu lelaki, korg patut tau matlamat korg nk mulakan relationship 2..klu korg rse nk mulekan 2 sebab kawan2 korg sume tgh bhgia skarang, baik jgn kot..sbb relationship ni xkn selalu manis je..nnt bile time pahitnye dtg, tkot korg mls nk pk n akhirnye relationship 2 berkubur cm2 je..klu korg rse korg mmg dah ready nk bg komitmen, n yg korg nk cr adalah calon isteri,n korg rse itu pmpn yg tepat untuk korg, mulekanlah.. n cubelah kekalkan..komunikasi paling penting skali..done with guys..kalau yg tny aq soalan ni adalah pmpn, jwpn aq adalah xslh mencube..tp pastikan lelaki ni mmg btol2 ley jg korg, amek berat psl korg..n korg kne tny diri korg dah bersedia ke blom nk berpasangan..yela, nnt bnyk yg nk dikorbankan..termsuklah hati n perasaan..nnt mulelah..skit ati, tp xley ckp..sbb?nk jg ati msing2..pas2 meletop,haa..bwu tau..perang dunia ketiga terus..hehe..

2) Bila mase yg sesuai nk mulakan hubungan?
Haa..yg ni lain org lain msenye..cm aq, kitowg alhamdulillah sume lancar je..jumpe 3 hari pn da ley start relationship. wlupn ade gado2 ckit, tp alhamdulillah aq bhgia..n aq rse die pn cm2la kot..tp generally, ade beberapa tahap perhubungan ni..biasanya, 1-3 bulan pertama 2, better jgnla..sbb ade beberapa benda general yg korg kne kaji dlu sebelum mulakan perhubungan ke tahap yg lebih serius..antaranya:
  • Latar belakang keluarga
  • Sikap terhadap kehidupan, tentang cinta, komitmen dll
  • Keyakinan dan amalan spiritual, etika dan moral
  • Objektif Kerjaya, latar belakang kewangan dan tabiat
  • Hubungan cinta lalu, punca putus dll
  • Sukan, penjagaan, kebersihan peribadi dan sekitarnya dll
  • Ketakutan, fobia, masalah kesihatan dll
  • Minat, hobi dll
Fasa kedua antara 3-12 bulan..biasanya 6 bulan la..tp plaing lme 12 bulan..mse ni korg kne decide nk cyes ke nk kawan je..klu nk cyes, better make a move..kalau rse xssuai, kawan jela..2 lebih baik..takot nnt xkmne2 lak hubungan 2 kn..cne nk tau?haa..ni soalan2 yg perlu anda kaji..
  • Adakah anda merasa orang tersebut matang secara emosional?
  • Adakah anda merasa dia belum pulih dari hubungan masa lalu?
  • Apakah ia tampaknya memiliki masalah serius yang mungkin akan mempengaruhi hubungan?
  • Apakah dia bersedia dari segi emosional dan fizikal?
  • Adakah anda menghabiskan banyak masa bersama-sama?
  • Adakah dia lebih peduli mengenai dia daripada anda peduli mengenai dia?
  • Adakah anda lebih cinta pada potensi orang itu atau orangnya?
  • Adakah anda tergila-gila dengan dia untuk alasan luaran (penampilan, latarbelakang keluarga, status sosial, harta dll) lebih dari yang anda benar-benar peduli tentang orang itu?
  • Adakah anda berdua benar-benar serasi?
  • Adakah anda merasa dicintai tanpa syarat?
Fasa ketiga lak lebih dr 12 bulan..mse ni, yg mne berjaya, akan meneruskan hubungan..alhamdulillah..yg mne xberjaya, mungkin akan ada yg lebih baik untuk anda nnt..apepun, teroulang pada diri dan hati masing2..

Hurm..kite sambung nantilah ye..ade bnyk lagi yg aq nk kongsi dgn korg ni..tp yg ni pn cm da xlarat nk taip dah..huhu..gdluck! :)

4 comments:

Anonymous said...

makcik cinta....

adeqmanje said...

ngek mung..berguna utk ko gak nih..haha..

KayRole KaiXa IskanDar said...

dh xjd adeq dh nie..makcik..hahaha

adeqmanje said...

mende ko merepek ni krol..adoiyai..haha..